Nova istraživanja pokazuju kako ljudi koji imaju naviku da jedu ljutu hranu lakše mogu smanjiti rizik od rane smrti.
Istraživači su došli do zaključka kako je konzumiranje ljute hrane povezano sa smanjenjem rizika za obolijevanje od raka, srčanih bolesti i problema sa disanjem.
U studiji je ispitano blizu 500.000 sredovječnih ljudi, a pokazalo se kako je generalno manje ljudi umiralo među onima koji su konzumirali obrok sa začinjenom i ljutom hranom svaki dan ili svaka dva dana, nego među onima koji to nisu radili.
Istraživači pretpostavljaju da kapsaicin, aktivna komponenta koja se nalazi u čili papričicama, ima antioksidativno, antiupalno dejstvo, te pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.
Istraživanje je objavljeno u British Medical Journalu, a bazirano je na studiji obavljenoj na 487.000 Kineza starosne dobi od 30 do 79 godina. Učesnici studije su praćeni u periodu od sedam godina, a za to vrijeme 20.224 osobe su umrle.
Istraživači sa Oxford univerziteta, Harvarda i Kineske akademije medicinskih nauka otkrili su kako su ljudi koji su konzumirali ljutu hranu svaki ili svaki drugi dan imali 14 posto manje rizika da će umrijeti od onih koji su to radili samo jednom sedmično.
Ipak, istraživači su istaknuli kako Kinezi ipak imaju drugačiji način prehrane i životni stil od ljudi na Zapadu.
Pored toga, veza između ljute hrane i dobrog zdravlja mogla se uočiti samo kod osoba koje uopće nisu konzumirale alkohol.
No comments:
Post a Comment